Kynttilämallisto juhlavuoden kunniaksi

Havi 185-ilmeellä Juhlakruunu, Tuikku sekä pöytäkynttilä uusissa väreissä

juhlatuotteet

Havin juhlavuoden tuotteet

Juhlavuoden Havi 185-logoon on otettu mukaan 1900-luvun Oy Havi AB-logon elementtejä. Lisäksi tuotteiden ulkoasussa on hyödynnetty vanhoja valokuvia eri vuosikymmeniltä.

Klassinen valkoinen juhlakruunu on mallistossa kuuden kynttilän pakkauksessa. Havin suositut Tuikut ovat pakattuina näyttävään mutterinmuotoiseen rasiaan, joka sisältää 55 laadukasta lämpökynttilää.

Pöytäkynttilöistä on kaksi eri kokoa; 8x16cm ja 8x19cm sekä kolme uutta väriä; helmiäinen, hopea ja kupari. Metallinhohtoiset pöytäkynttilävärit henkivät kattauksessa modernia tyylikkyyttä.

Historia video

Suomalaista käsityötä vuodesta 1829

Kotimaisen Havi-kynttilän tarina alkoi Viipurissa vuonna 1829 ja nyt 185 vuotta myöhemmin kynttilöitä valmistetaan edelleen tyylikkyydestä ja laadusta tinkimättä.

Havin juuret Viipurissa

Havi on Suomen ensimmäinen teollinen kynttilänvalmistaja. Tukkukauppias Anton Alfthan aloitti kynttilöiden tehdastuotannon Karjankannaksella 6.11.1829.

Vuonna 1849 Alftan perusti kauppaliikkeen Viipuriin ja siirsi Kirjolaan rakentamansa tehdaslaitoksen kaupungin läheisyyteen Havin kaupunginosaan, josta yrityksen nimikin on peräisin. Talvisodan puhjettua Havin tehdas evakuoitiin Viipurista Riihimäelle.

Kynttilöiden tuotanto Riihimäellä

Talvisodan jälkeen kymmenen vuoden sisällä Havin tuotanto ja alan teollinen kehitys kasvoi voimakkaasti. 1960-luvun alussa kynttilät tulivat muotiin ja niistä tuli osa sisustamista, kattamista ja vapaa-ajanviettoa. Kynttilöitä ei enää liitetä pelkästään jouluun, vaan ne ovat tunnelmanluojia ympäri vuoden.

Havi® ja Tuikku®- tuotemerkkien alla myytävät kynttilät valmistetaan edelleen Suomen suurimmalla kynttilätehtaalla Riihimäellä.

Bloggaajien Havi hetket

Tutustu kauniisiin kynttilähetkiin ja inspiroidu

Tarinoita kynttilöiden valmistuksesta

Havi on toiminut kahdella vuosituhannella yli 5000 henkilön työpaikkana. Heidän työpanoksellaan Havi on pysynyt pystyssä hankalinakin aikoina ja säilynyt tunnettuna tuotemerkkinä Suomessa.

Pia Salonen

40 vuotta
Vanhempi kynttiläntekijä

”Olen tullut Haville vuonna 1993, ja vuodesta 1998 saakka olen ollut vakituisena työntekijänä. Olen aina tykännyt tehdä käsillä töitä, ja kaikista mukavinta on tehdä töitä vanhoilla käsivalukoneilla. Vaikka kynttilä valetaan koneeseen, silti kaikki vaiheet tehdään käsin.”

Petri Linnanmäki

41 vuotta
Asentaja

”Haastavinta kynttiläntekoprosessissa on raaka-aineiden toimivuus. Meidän perheessä Havin kynttilät näkyvät arjessa syksyisin ja talvisin. Laaduntarkkailua on siis käynnissä kotonakin. Olemme ylpeitä Havin kotimaisuudesta, ja pyrimme tekemään laadukkaita tuotteita.”

Anne Saarainen

55 vuotta
Vanhempi kynttiläntekijä

”Olen toiminut Havilla lähes 30 vuotta. Palkitsevinta on nähdä hyvänlaatuinen ja kauniisti palava kynttilä. Sen jälkeen tietää onnistuneensa, ja voi huoletta antaa tuotteen eteenpäin asiakkaalle. Havilla on tiivis ja hyvä työyhteisö.”

Kuvia vuosien varrelta

Kuvia Havin tehtaista ja työntekijöistä kahdelta vuosituhannelta

Kuvat: Riihimäen kaupunginmuseo

Havin tarina jatkuu

Yhdistele Havin kynttilät ja lautasliinat kattauksessa

Kynttilät valmistetaan Riihimäellä perinteitä kunnioittaen

Havin kynttilät ovat tuoneet valoa ja lämpöä suomalaisten koteihin jo 185 vuotta. Tavoitteena on kehittää tuotevalikoimaa ja valmistaa laadukkaita tuotteita jotka luovat tunnelmaa suomalaisten kodeissa niin arjessa kuin juhlassakin seuraavatkin vuosisadat.

Havin antiikkikynttilät valmistetaan edelleen perinteisellä valamismenetelmällä, joka on suurelta osan käsityötä ja vaatiin kynttilänvalajalta ammattitaitoa niin raaka-aineen, valukoneen kuin lämpötilankin suhteen. Havin kynttilöille on myönnetty avainlippu merkiksi Suomessa valmistetuista tuotteista.

Havin kynttilätehdas on suomalaisen perheyrityksen Suomen Kerta Oy:n omistuksessa.